Cenk Eroğlu Kimdir?

03.02.2016

Cenk Eroğlu,1967 yılında İstanbulda doğmuş, Türkiye'nin en başarılı gitarist, besteci, aranjör ve prodüktörlerindendir. Ailesi köklü bir müzik geçmişine sahip olan sanatçının, müzik için nesilden nesile aktarılan geleneksel bir yeteneği olduğu söylenebilir.

Dedesi Kemal Eroğlu, Atatürk'ün isteği üzerine ilk özel müzik okulunu açmıştır. Babası Ümit Eroğlu Ankara Devlet Konservatuarı Piyona Bölümü'nü bitirdikten sonra orkestra şefliği ve aranjör olarak çalışmıştır. Başırılı sanatçı babasının işleri dolayısıyla 7 yaşına kadar yurtdışında yaşamıştır.

Başarılı sanatçı ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara Koleji'nde lisans eğitimini ise Bilkent Üniversitesi Müzik Fakültesi Kompozisyon bölümünde 1990 yılında tamamlamıştır. Sanatçının başarılı bir müzik kariyeri gibi piyasadakilerin aksine başarılı bir aile hayatı da vardır. Yetenekli sanatçı Türkiye'nin ilk kadın rock grubu "VOLVOX"un bas gitaristi Ebru (Bank) Eroğlu ile evli olup Kemal Efe ve Reis Ali isimli iki evlat sahibidir. Aile geleneği olan müzik, başarılı sanatçının genlerinden çocuklarına da geçmiştir. 4 kişilik ailenin tamamı gitarist olup büyük oğlu Kemal Efe, daha 13 yaşındayken profesyonel gitarist olarak sahneye çıkıp büyük bir alkış toplamıştır. Küçük oğlu Reis Ali ise 2 yaşındayken akor basmaya başlayarak yeteneğini kanıtlamış.

Sanatçının Müzik Kariyeri

Sanatçı müzik eğitimini tamamladığı yıl Erovizyon şarkı yarışmasında Kayahanla birlikte Türkiye'yi temsil etmiştir.
1993 yılında "YOLCULUK RÜZGARA"da adlı ilk rock albümünü çıkarmıştır.

Albüm şarkıları:

  1. Yolculuk Rüzgara
  2. Gitme
  3. Delilerden Bir Dünya
  4. Geriye Dönemem
  5. Seninle Düt Düdüü
  6. Mor Ötesi Alkol
  7. Vampir Müberra
  8. Bu Gece Gökyüzünde
  9. Son Rüya
  10. Haydi Eyvallah
  11. Sonund Geldi
  12. Tak Takıştır
  13. Slikonlar patlar mı?
  14. Seninle

 

Başarılı santçının ikinci solo albümü "ZEHİRLİ" yi 1996 yılında çıkarmıştır.
10 şarkıdan oluşan albünün parçaları:

  1. Kara Fırtına
  2. Zehirli
  3. Hep Yenildim
  4. Vur Beni
  5. Ben Yağmurda Doğdum
  6. İnançsız Yar
  7. Anlatma Ağlarım
  8. Aynalar
  9. Yalnız Nehir
  10. Mavi Hüzünler

 

Yetenekli sanatçı 90'lı yıllardaki bu albümlerinin yanı sıra Özlem Tekin, Gökhan Tepe, Suat Suna, Deniz Arcak gibi daha pek çok müzisyenin albümlerinde aranjör, besteci ve prodüktör olarak yer almıştır. Ayrıca 1998 yılında Ultima Online 2 oyunlarının müziklerini yapan sanatçı aynı yıl Pat Mastelotto, Tony Levin, Robert Feipp ve Trey Gunn ile BPMM albümüne katkıda bulundu. Bunun yanısıra aynı dönemlerde pek çok televizyon kanalına reklam jingleları yaptı.

2000 yılında çalışmalarına başladığı tüm dünyaya hitap eden 3.solo albümü Xcarnation'la sanatçının hedefi doğu ve batının sentezini heavy rock/electronic tarzı ile bütünleştirmek olmuştur. Tamamının söz ve müziği Cenk Eroğlu'na ait olan bu albümde sanatçıya Pat Matelotto, Kip Winger, Rod Morgenstein ve İstanbulda'ki bir çok etnik müzisyen destek olmuştur. Xcarnation albümü Muse Wrapped etiketi ile 2005 yılında çıkarılmıştır. 

10 şarkıdan oluşan albümün listesi işe şöyle:

  1. Personal Antichrist
  2. Everlasting
  3. Without You
  4. Desperately Sad
  5. Reason To Believe
  6. Lucky Day
  7. Take A Deep Breath
  8. Coma White
  9. Willing To Wait
  10. Pictures

 

Sanatçı 2005 yılında Winger grubuna girdi ve Winger IV albümünde gitar / keyboards vd vokal olarak yer aldı. Daha sonra Karma albümünün Japon baskısındaki bonus şarkıyı produce etti.

Sanatçı 2006 yılında Hürrem Sultan müzikali'nin müzikleini yaptı.

2007 yılında yetenekli sanatçı Kip Winger'ın albümüne 5 bestesini verip 6 şarkının aranjörliğünü üstlenmenin yanı sıra gitar, klavye ve geri vokellerde yer alıp albümün prodüktörlüğünü yapmıştır.

2009 yılında Steven Wilson'un NSRGNTS albümünde Pat Mastelotto ile beraber çalışmıştır.

Son olarak Winger grubunun Better Days Commin adlı albümüne gitar ve klayve ile destek verdi.

Santçı son zamanlarda gelecek vaad eden rock guruplarına el uzatıp grupların prodüktörlüğünü yapmaktadır. Ayrıca kendine ait müzik atölyesinde gitar dersleri vermektedir.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et