Yapay Zeka İle Beethoven'ın 10.Senfonisi'ni Tamamlama Çalışmalarına Başlandı

10.12.2019

Yapay zekaların günden güne artan etki alanları kendini müzikte de göstermeye çoktan başladı.

             Klasik müziğin yapı taşlarından olan ünlü Alman besteci ve piyanist Beethoven'in tamamlayamadan hayata veda ettiği 10. Senfonisi yapay zeka aracılığıyla tamamlanacak.

             Alman Basınının yaptığı açıklamaya göre eserin tamamlanması için uluslararası besteciler, müzikologlar ve bilgisayar bilimleri uzmanları ile birlikte piyanist Robert Le vin'den oluşan ekip bir araya geldi. Ünlü bestecinin ardında bıraktığı notları ve taslakları ile tamamlanmış eserlerinden hazırlanan algoritmaya göre de yapay zeka eseri tamamlamak için denemelere başladı.

          Projenin koordinasyon sorumlusu Karajan Enstitüsü Müdürü Matthias Röder ; algoritmanın beklentilerinin üzerinde veriler sunduğunu ve kendilerinde büyük şaşkınlık yarattığını dile getirerek ''O adeta , Beethoven'ın dünyasını keşfetmeye çıkmış olan bir çocuk' ifadelerine yer verdi.

             Tamamlanacak eser ünlü sanatçının 250. doğum yılında dünyaya geldiği yer olan Bonn'da Beethoven Orkestrası tarafından 28 Nisanda tüm dünyaya duyurulacak.

             Yapay zeka müzikte ilk kez kullanılmıyor. Daha Önce Avusturyalı besteci Franz Schubert'in yarım kalan 8.senfonisi Çinli teknoloji dehası Huawei'nin düzenlediği bir projeyle tamamlanmıştı.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et